boker i stabel

Det beste med fredager er å bare vandre rundt i byen etter jobb. De aller fleste stresser for å komme seg hjem på fredagen. Enten for å lage taco, eller for å pynte seg til fest. Det gjør at gatene og butikkene nesten er tomme, selv midt i sentrum. Butikkpersonalet er ofte litt ekstra hyggelige. Fredagsfølelse over hele linja.

Som regel har jeg ingen planer på fredager – med vilje. Jeg elsker å bare gå rundt, se på ting og nyte friheten. I dag tok vinden meg nedover Torggata og jeg tok turen innom Eldorado bokhandel. Jeg har visst at det har blitt bokhandel der, men aldri egentlig hørt noe mer enn det, og aldri tatt turen innom.

For er sted! Bøker på bøker på bøker. Sortert på sjanger, språk eller forlag. Alt jeg har hørt om og ikke hørt om. Engelsk og norsk, gammelt og nytt. Jeg tror jeg må ha brukt to timer der inne, og kunne sikkert ha vært der mye lenger. De hadde den største samlingen jeg har sett av engelske klassikere med mønstret stoffomslag. Vet ikke hvordan ellers jeg skal beskrive de. Noen som vet hvilke jeg snakker om? De er så fantastisk vakre!

books scattered

Har jeg hørt om bibliotek? Ja, jeg har det. På biblioteket «ødelegger» de bøkene. De tar bort klaffene, kveler dem i kontaktpapir og forsøpler med koder og merkelapper. Misforstå meg rett – bibliotek er et kjempefint tiltak, både for lommeboka og for miljøet. Men for den ordentlige gode bokfølelsen, da vil jeg ha ekte bøker. Ekte bøker med klaffer og flotte omslag.

Tilbake i bokhandelen, hvor skal man begynne i en slik bokhimmel? Hvordan skal man klare å velge seg én bok blandt flere tusen? Boken som fikk bli med meg hjem i dag er en jeg har hatt lyst på lenge, nemlig Humans of New York av Brandon Stanton.

Det hele startet som en hobby, et fotoprosjekt om magfoldet av mennesker i New York. Så ble det blogg og bok.

New York er et utrolig kult sted med en herlig miks av kulturer og personligheter. Masse fine, rare, inspirerende, triste, fargerike og spennende bilder. Sånne bøker koser jeg meg skikkelig med. Jeg gleder meg til å bla videre i denne. Helgen reddet!

Det har blitt laget en liknende bok om Oslo, er det noen som har lest den?

elisemundal signatur

PS
Jeg er klar over at dette kan virke som et dårlig kamuflert sponset innlegg for Eldorado bokhandel, men det er det ikke. Jeg blir bare genuint glad av å være der.

Share: