boken Det månen står lavt oppstilt
Enda en bok om kvinner som lider under Taliban, tenkte jeg kynisk. De er som regel veldig bra, men jeg har lest så innmari mange av dem. Det tok derfor alt for lang tid før jeg kom i gang med denne, dessverre. Men så glad jeg er for at jeg endelig plukket den opp! Når månen står lavt av Nadia Hashimi er ikke «bare» enda en bok om kvinner i Afghanistan. Det er en bok om alle de tusenvis av flyktningene vi har hørt om de siste årene. «Lykkejegerne».

Når månen står lavt er en skikkelig bra bok!

Boken handler om den Afghanske jenta Fereiba. Etter at moren dør, gifter faren seg på nytt med en dame som aldri vil behandle Fereiba som sin egen. Hun vokser opp som stemorens tjenestepike, nesten litt som Askepott. Vi lærer likevel å kjenne Fereiba som en vitebegjærlig liten jente som vokser opp til å bli en sterk ung kvinne.Jente leser Når månen står lavt

Taliban herjer og det er farlige tider. Fereiba har et lykkelig liv i Kabul med sin ektemann og tre barn, men en dag tar lykken slutt. Ektemannen blir arrestert og de ser han aldri igjen. Fereiba må ta det vanskelige valget om å flykte. Det finnes ikke lenger mat og de står i fare for å bli drept hver dag. Det er ikke noe liv for dem lenger i Kabul.

Fereiba har en søster i England og det blir derfor målet for reisen. Den lille familien risikerer livet for å legge ut på sin livs reise. De kommer seg til Iran, Tyrkia og videre til Hellas. Der kommer de bort fra hverandre, Fereiba og to av barna på en side og tenåringssønnen Saleem på den andre. Derfra følger vi både Fereiba og barna, men også tenåringssønnen Saleem, som nå er helt alene – «lykkejeger».

Saleem blir tatt til fange i Hellas og sendt tilbake til Tyrkia. Han må dermed begynne på en av de farligste etappene på nytt.Jente ligger og leser Når månen står lavt

Det er helt utrolig å komme så tett og nært innpå det flyktningene må igjennom for å komme seg hit til Europa. Det livet vi tar så innmari forgitt. Det vi snakker om som lykkejegere og vinningskriminelle. Denne boken skildrer hvor vanskelig det faktisk er. Hvor mange som dør på veien. Og hvor vanskelig du faktisk må ha det for at en slik reise skal være verdt det. Det er kun de som ikke har noe annet valg. De som blir drept uansett hvis de ikke prøver. Det er de som er villige til å legge ut på en slik reise.

Når månen står lavt er en veldig sterk, spennende og virkelighetsnær roman, om et veldig aktuelt tema. Selv om flyktningkrisen ikke er like mye oppe i media, er den fortsatt aktuell og reell. Anbefales!

elisemundal signatur

Share: