jente som holder boka jenta fra toget

Jenta fra toget av Irma Joubert viste seg å være helt annerledes enn forventet, men likevel en veldig bra bok. Jeg trodde denne skulle føye seg inn i rekken av alle de bøkene jeg leser (og elsker) med handling fra andre verdenskrig. Historien begynner riktignok på et tog på vei til Auschwitz, men handlingen er også så mye mer.

Jakób kjemper i den Polske motstandsbevegelsen. Krigen nærmer seg slutten og han blir satt til å bombe et tog med tysk tungtransport. Toget kommer mye tidligere enn antatt og det viser seg at de ved en feiltakelse har bombet et tog fult av jøder.

Den lille jenta Gretl er på toget, sammen med søsteren, moren og bestemoren. Med lovnader om å komme etter, klarer de å overtale Gretl og søsteren til å hoppe ut av toget i fart. Åpningen er ikke stor nok, så det kommer aldri noen etter. Like etter at hun har kommet seg unna hører Gretl et stort smell. Toget har gått i luften.

Jente som leser boken jenta fra toget

Fortvilet og full av skyld, finner Jakób Gretl. Hun er eneste overlevende etter den grusomme ulykken. Han tar henne til seg og hun lever et lykkelig liv med Jakób og familien hans i Polen. Men Gretl er tysk, med jødisk bakgrunn. Etterhvert blir det for farlig for denne å bli.

Jakób og Gretl reiser tilbake til Tyskland, der en organisasjon leter etter tyske, protestantiske foreldreløse barn. Gretl klarer å komme seg med skipet til Sør Afrika, men må med det, legge hele sitt liv bak seg. Oppvekst i en jødisk ghetto, og på det polske høylandet, skolegang av katolske nonner, polsk og russisk språk. Alt må hun glemme for å kunne gli inn i rollen som den ariske, protestantiske lille jenta den Sør-Afrikanske familien så gjerne ønsket seg.

Jenta fra toget oppslått på første side

Hun vokser opp til å bli en sterk ung dame, men minnene om Jakób glemmer hun aldri.

Jenta fra toget handler ikke egentlig så veldig mye om krigen, den er mer som et bakteppe. Historien handler om det sterke båndet mellom Gretl og Jakób. Og om det nye livet i Sør-Afrika. Anbefales!

elisemundal signatur

Share: