mobiltelefon med eksempel på dokumentarbøker i storytel i displayet

Flere enn meg som er hekta på truecrime? Det er så utrolig spennende å høre om ting som har skjedd i virkeligheten. Det er saker man har hørt om i media, sett bilder fra og man vet at dette er ekte mennesker som faktisk lever/har levd. Jeg synes det kan være litt kjedelig å lese dokumentarbøker, men av en eller annen grunn så stiller det seg helt annerledes når jeg kan lytte til dem.

Les også: 5 tips til feelgood i Storytel

Ofte kan det være vanskelig å finne frem i jungelen av bøker å lytte til, så her har jeg plukket ut fem av mine favoritter.

Mine fem beste tips til dokumentarbøker i Storytel

 

1. Mammas svik av Anne-Britt Harsem

Jeg bodde ikke i Norge da Alvdal-saken ble rullet opp, så jeg hadde ikke fått med meg hva saken egentlig handlet om. Men fy søren! Dette er historien til eldstedatteren i familien, Eline. Hun ble mishandlet både psykisk, fysisk og seksuelt av de som skulle stått henne nærmest. Deretter oversett av et totalt fraværende barnevern. Dette er utrolig sterkt, men føles samtidig veldig viktig.

Hvis du vil høre flere perspektiver på historien, ligger også bok to og tre tilgjengelig. Bok to heter Brev til min datter, og bok tre heter I et hus i Alvdal – Eldstesønnens historie.

2. Flukten fra Leir 14 av Blaine Harden

Denne boka handler om Shin som bor i en fangeleir i Nord-Korea. Man følger han fra barndommen og til han til slutt greier å flykte. Dette er en veldig interessant bok, hvor man lærer om Nord-Korea fra innsiden. Det er vanskelig å forstå hvordan man greier å bli så fullstendig hjernevasket. Han forteller bl.a. om en historie der han uten et snev av tvil angir sin egen mor for å ha stjålet mat til familien.

3. 3096 dager av Natascha Kampusch

Nå føler jeg meg sterk nok til å fortelle hele historien om kidnappingen.*
Ti år gammel blir Natascha bortført, en dag hun er på vei til skolen. Hun blir holdt fanget i en kjeller, før hun 3096 dager senere greier å rømme. Dette er hennes egen historie om tiden i fangenskap.

4. Det angår også deg av Herman Sachnowitz og Arnold Jacoby

Dette er en historie fra andre verdenskrig, om norsk-jødiske Herman Sachnowitz. Hele familien ble sendt til Auschwitz, fire ble gasset i hjel ved ankomst, og ikke lenge etter er det bare han igjen. Herman bestemmer seg for at han skal tilbake til Norge. Dermed følger en hard kamp gjennom hverdagen i en av tidenes verste konsentrasjonsleirer.

5. Avhopperen – Mine 20 år i Scientologikirken av Robert Dam

Som 20-åring blir danske Robert lokket til en gratis personlighetstest hos Scientologikirken. Det skal bli starten på en helt ny tilværelse som skal ta over livet hans. Plutselig har han gitt bort alle pengene sine, han er i gjeld og har gitt opp karrieren og vennene sine. Det er innmari interessant å høre om hvordan de greier å manipulere mennesker inn i nettet sitt og få dem til å gjøre det de ønsker.

Bonus: Tidligere har jeg skrevet om en bok som har gjort ufattelig stort inntrykk på meg. Den handler om Leger Uten Grensers utrolig viktige arbeid rundt om i verden. Den finnes nå også i Storytel og heter Det finnes ingen de andre – det er bare oss. Jeg har skrevet mer om boka her.

Hva er dine dokumentarfavoritter? Jeg tar gjerne i mot tips!

elisemundal signatur

*sitat er av forfatteren selv og er hentet fra Cappelen Damms nettside.
**Jeg har ikke noe samarbeid med Storytel og betaler for tjenesten selv.

Share: