Der valmuene vokser av Kristin Harmel - omslag mot himmel

Der valmuene vokser er enda en fantastisk flott bok med handling som utspiller seg under andre verdenskrig. Denne gangen skal vi tilbake til Paris og følge den nervepirrende smuglerruten som fikk nedskutte allierte piloter fra Frankrike over Pyreneene og inn i Spania.

Høres dette kjent ut? For de av dere som har lest Nattergalen, som jeg tipset om i fjor sommer, er denne historien ganske lik. Dette er ikke en oppfølger, men historiene utfyller hverandre ved å ta for seg ulike deler av den utrolige ruten.

Les også: Flere bøker skrevet av Kristin Harmel

Der valmuene vokser av Kristin Harmel - oppslått kapittel 23

I Der valmuene vokser møter vi Ruby, en lidenskapelig Amerikansk kvinne, som før krigen flytter til Paris med sin franske ektemann. Etter hvert som nazistene nærmer seg blir ektemannen mer og mer fjern og Ruby sloss med følelsene av fortvilelse og hjelpeløshet. For å finne mening i hverdagen involverer hun seg i motstandskampen, der hun får i oppgave å skjule allierte soldater, før de blir sendt videre ut av byen.

Samtidig møter vi elleve år gamle Charlotte. Hun er jødisk og bor i naboleiligheten til Ruby og ektemannen. Da massedeportasjonene begynner greier hun å unnslippe med et nødskrik, men det betyr ikke på noen måte at hun er trygg fra nazistenes brutalitet.

Vi følger også den engelske piloten Thomas. Han blir skutt ned utenfor Paris og er en av de heldige som får hjelp av Ruby.

Der valmuene vokser av Kristin Harmel - sett fra siden

Historiene til de tre flettes etterhvert sammen og de må alle kjempe hver sin kamp for å overleve.

For de av dere som har lest Nattergalen er det bemerkelsesverdig hvor mange av detaljene som er like. Begge forfatterne har tydeligvis gjort sin research for å få dette så virkelighetsnært som mulig. Og hvor mye man kjenner igjen fra andre bøker man har lest. Man får virkelig inntrykk av at det man leser er en del av historien. Denne boka kan jeg varmt anbefale.

elisemundal signatur

Les også: Bøker med handling fra andre verdenskrig

Share: