lese i sommer 18
Endelig er det sommer! Eller, det blir vel litt feil å si etter den fantastiske våren vi har hatt. Men, det er snart tid for sommerferie – og ferie = lesetid! Tid for avslapping og fult fokus på bok og den gode historien. Hva skal du lese sommeren 2018?

Jeg lagde et innlegg som dette i fjor også (5 bøker du bør lese i sommer) og det har vært et av mine mest leste innlegg noen sinne. Jeg prøver meg derfor på en oppfølger, som jeg håper vil være til nytte for andre bokelskere der ute.

Les også: Hva har du lest i sommer?

Hvis du er fast leser, så må jeg advare om at dette er alle bøker jeg har tipset om før – hentet frem for nye lesere.

Mine 5 beste tips til bøker du bør lese sommeren 2018

lese i sommer 18 - syrinpikene

1. Syrinpikene av Martha Hall Kelly

Syrinpikene har handling fra andre verdenskrig hvor vi følger tre ulike kvinners skjebne. Tre ulike kvinner, fra tre ulike verdener. Alle tre er personer som har levd i virkeligheten.

Historien begynner i september 1939 og strekker seg gjennom hele krigen og årene etter. Caroline er tidligere skuespiller, men jobber nå frivillig for det franske konsulatet i New York. Kasia er en ung jente fra Polen som litt tilfeldig dras inn i motstandsbevegelsen. Herta er en spirende ung kirurg fra Düsseldorf.

Kasia og Hertas historier kobles sammen i Ravensbrück. Kasia som fange, Herta som leirens lege. Etter hvert kobles også Carolines historie sammen med de andres og de tre kvinnene skal vise seg å ha stor innflytelse på hverandres liv.

Jeg har lest utallige bøker fra livet i en konsentrasjonsleir, dette er en av de som har gjort aller størst inntrykk.

Les hele min omtale av Syrinpikene her.

 

lese i sommer 18 - to søstre

2. To søstre av Åsne Seierstad

To søstre er en historie fra virkeligheten om to søstre som frivillig reiste til Syria og sluttet seg til IS. Historien begynner lenge før de reiser. Vi blir først kjent med familien og dagliglivet deres. Vi får innblikk i hvordan storesøsteren blir mer og mer radikalisert og hvordan hun bringer dette videre til sin lillesøster.

Vi følger historien videre da familien får beskjed om at søstrene har reist til Syria og ikke kommer tilbake. Alt familien vil er å få døtrene tilbake, men det skal vise seg vanskelig. Døtrene vil ikke bli reddet.

Dette er som sagt en sann historie og man kan kjenne igjen mye av historien fra media. Nå har boka igjen blitt veldig aktuell. Den ene søsteren sitter i en flyktningleir med sønnen sin og har bedt UD om hjelp til å komme tilbake til Norge.

Boka gir et forståelig bilde av et komplisert, men veldig aktuelt tema. Alle bør lese denne.

Les hele min omtale av To Søstre her.

 

lese sommeren 18 - nattergalen

3. Nattergalen av Kristin Hannah

Nattergalen gir oss et helt annet perspektiv på andre verdenskrig enn det man ofte leser i denne type bøker. Denne historien handler nemlig om motstandskampen som foregikk i Frankrike. Den handler også om søstrene Vianne og Isabelle.

De to søstrene er veldig forskjellige. Da en tysk soldat flytter inn, kapitulerer Vianne fullstendig. Isabelle derimot, viser et enormt sinne. Nattergalen blir født.

Isabelle slutter seg til motstandsstyrken, der hun først begynner med å distribuere flygeblader. Etterhvert vokser hun i gradene og ender opp som en av de mest spektakulære motstandskvinnene i den franske motstandsbevegelsen.

Dette ble sommerens beste bok for min del i fjor.

Les hele min omtale av Nattergalen her.

 

lese i sommer 18 - hjem til deg

4. Hjem til deg av Sarah Jio

Hjem til deg handler om det myteomspunne Bermuda-triangelet. Den gamle damen, Charlotte, bor på Bermuda og holder seg stort sett for seg selv. Etter at hun ble reddet fra øya har mediene sloss om å få høre historien hennes, men hun har blankt avvist dem alle. Helt til nå.

Gjennom Charlottes historie blir vi tatt med tilbake i tid. Til den gangen hun var ung og forelsket. Sammen med den mystiske mannen, Gray, ender Charlotte opp på en øde øy. De skjønner etter hvert at det ikke kommer noen for å redde dem. De må dermed skape seg en ny normal og lære seg å leve på øya – og med hverandre.

Øya skjuler fortellinger fra flere forskjellige tidsepoker. Vi hopper frem og tilbake i tid og de ulike historiene bindes etter hvert sammen. Det er noe mystisk og veldig spennende med denne øya. Denne boka gir litt samme feelingen som Lost, uten at den er like skummelt og unaturlig.

Les hele min omtale av Hjem til deg her.

 

lese i sommer 18 - brev til victoria

5. Brev til Victoria av Marcelo Puglia

Brev til Victoria handler om 40 år gamle Mauricio som nettopp har blitt far til lille Victoria. Han lever det perfekt liv i lykkerus med sin kjære Gabriela. BAM! Samme dagen som han mister jobben, får han også vite at han bare har seks måneder igjen å leve. Det viser seg at han har en uhelbredelig hjernesvulst.

Mauricio takler det hele ved å skrive en liste over alt han vil oppleve før han dør. I all hemmelighet begynner han også å skrive brev til Victoria.

Vi følger den lille familien i de seks månedene Mauricio har igjen i dette livet. Det er varmt og rørende, men samtidig hjerterått.

Boka er som Breaking Bad møter P.S. I Love You. Det er en vakker bok om kjærlighet, vennskap, livet og døden. Tiden etter og troen på menneskeheten.

Les hele min omtale av Brev til Victoria her.

jente som bader i basseng med flamingo

Hvilke bøker tar du med deg i kofferten? Jeg har ikke bestemt meg enda, så tar veldig gjerne i mot tips.

Ønsker dere alle en riktig god (lese)sommer!

elisemundal signatur

Share: