omslaget til Sjulestedet av Pam Jenoff
Det er en stund siden jeg leste ut Skjulestedet av Pam Jenoff. Da jeg var ferdig, var jeg så trist at jeg egentlig bare ville glemme. Så gikk jeg gjennom en periode hvor jeg bare var sur fordi boka handlet om noe helt annet enn det jeg hadde forventet og at både forside og bakside var helt feil. Så glemte jeg det litt.

Nå har det gått fire måneder og jeg tar meg selv i å referere til og å tenke på denne boka oftere enn jeg i utgangspunktet hadde trodd. Den har helt tydelig gjort et stort inntrykk på meg.

Ut i fra baksideteksten så får man inntrykk av at dette skal være en helt vanlig roman fra andre verdenskrig. Det står at det handler om en ung jente som bor på en togstasjon og ender opp med å ta seg av en jødisk baby. Ikke for det, jeg er veldig glad i den type bøker. Jeg sluker det jeg kan av krigslitteratur i denne sjangeren. Det var bare virkelig ikke det boka handlet om. Og det gjorde meg så sint! Jeg føler at boka kunne fått så innmari mange flere lesere hvis folk bare fikk vite om hvor spesiell og interessant denne fortellingen egentlig er.

leser Skjulestedet av Pam Jenoff

Uten å vite hva jeg gikk til, så skulle det vise seg at Skjulestedet av Pam Jenoff, var en veldig spennende og annerledes historie fra andre verdenskrig. Historien utspiller seg nemlig på et sirkus!

Noa er seksten år. Hun ble gravid med en tysk soldat og tvunget til å gi fra seg barnet. Nå er hun forvist og helt alene. Hun kommer over en fangetransport med jødiske barn og greier å redde ut en liten gutt. Så langt er jeg og baksideteksten på lag. Men så tar historien en helt annen vending. Noa må rømme og ender opp hos et sirkus.

For å få lov til å bli, får hun fire uker på å lære seg til å bli trapesartist. Bare tenk dere det. Om fire uker skal du hoppe utfor en plattform ti meter over bakken, eller så blir du tatt av tyskerne. Hjelpes!

Parallelt følger vi en annen av sirkusets trapesartister. Hun har vokst opp på et annet sirkus og har vært i trapesen hele livet. Farens sirkus ble oppløst og hele familien er sendt i konsentrasjonsleir. Astrid kom seg unna og for å overleve må hun be farens argeste konkurrent om hjelp.

Skjulestedet av Pan Jenoff

Livet på sirkuset er utrolig spennende å lese om. De må hele tiden prøve å skjule hvem de egentlig er, samtidig som de må reise rundt i hele Europa og vise seg frem for hele verden. Er det noen i publikum i kveld som kjenner meg igjen? Kommer noen til å rapportere meg inn? Det hele er en nervepirrende kamp mot tyskerne.

Boka er hjerteskjærende – både trist og fin. Denne kan jeg virkelig anbefale!

elisemundal signatur

Share: