Tilbake til Mandalay
Jeg har fortalt dere mange ganger hvor mye jeg elsker bøker som tar meg med til en annen kultur. Historier der jeg kan lære og få et innblikk i et helt annet liv – i en annen tid. Tilbake til Mandalay er en sånn bok. Historien fører oss til trettitallets Burma.

Tilbake til Mandalay handler om Eva som jobber i en antikvitetsbutikk. En dag spør sjefen henne om hun kan dra til Myanmar (tidligere Burma) for å sjekke autentisiteten på noen varer hun vurderer å kjøpe inn til butikken.

Tilfeldighetene skal ha det til at Burma også er stedet der bestefaren levde sine lykkelige ungdomsdager. Eva har alltid drømt om å besøke Burma, etter å ha vokst opp med fargerike historier fra det mystiske landet.

Tilbake til Mandalay

Dette er en sjanse Eva ikke kan la gå fra seg og et par dager senere setter hun ut på sitt livs reise. Hun rekker likevel en tur innom bestefaren for å fortelle den gode nyheten. Han blir mildt sagt overrasket over at hans to verdener plutselig skal krysse hverandre.

Bestefaren ber Eva om å oppsøke Maya, sitt livs kjærlighet, for å levere tilbake sin del av et par med tvillingstatuer. Han mener det er på tide at de to statuene gjenforenes.

Tilbake til Mandalay

Vel fremme i Burma tar Eva fatt på oppgaven og oppsøker huset der bestefaren mente at Maya kunne befinne seg. Det er et helt liv siden de hørte fra hverandre sist, men med litt flaks greier hun å finne frem til rett familie.

Litt etter litt får Eva glimt av det livet bestefaren en gang hadde, gjennom de fengslende historiene Maya forteller. En kjærlighetshistorie så sterk at den har overlevd krig, fred, tid og avstand.

Parallelt med historien fra fortiden, følger vi samtidig Evas reise gjennom nåtidens Myanmar. Hun har fortsatt oppgaver hun må utføre for antikvitetsbutikken hjemme, men det skal vise seg at det ligger litt mer bak den oppgaven sjefen gav henne enn det hun først trodde.

Tilbake til Mandalay

Tilbake til Mandalay er en fengslende bok, uten at den er alt for tung å holde på med. Den er faktisk ganske lettlest! Akkurat det jeg trengte etter å ha kjempet meg gjennom den sterke og opprivende opplevelsen jeg hadde med å lese En av oss.

Boka er skrevet av den samme forfatteren som skrev den kritikerroste boken Safranhuset. Jeg har dessverre ikke fått lest den, men jeg har hørt mange si at denne er enda bedre. Så hvis du leste og likte Safranhuset så tipper jeg at Tilbake til Mandalay blir en hit også hos deg.

Og vipps, så står også Myanmar på listen over land jeg gjerne skulle ha besøkt. Kan noen bare ta meg med dit? Eller til Vietnam? Eller til regnskogen i Australia? Bøker

elisemundal signatur

 

Share: