Boka "Liv" forfra
Da er vi kommet til den siste av sommerbøkene mineLiv av Mikaela Bley. Boka er oppfølgeren til Lycke, som kom ut i 2016. Da jeg leste ut Lycke, tenkte jeg umiddelbart at jeg håpet dette kom til å bli en serie. Jeg fikk ønsket mitt oppfylt! Året etter kom Liv og jeg kunne ikke annet enn å kaste meg over den.

Bøkene er enkeltstående, men vi følger kriminalreporter Ellen Tamm i svenske TV4. Dette er lettbeint krim som strekker seg over et kort tidsintervall. Det gjør at man kommer veldig tett innpå historien og de ulike personene, nesten litt som en episode av en tv-serie. Jeg tror det er derfor jeg som egentlig ikke liker krim, liker bøkene til Mikaela Bley.

Boka "Liv" fra siden

Ellen Tamm er på vei til barndomshjemmet for å slappe av og komme seg etter sin forrige sak. Saken om den lille jenta, Lycke, gikk sterkt inn på henne og hun har ikke vært på jobb siden. Det har gått et par måneder og det er på tide at hun finner tilbake til seg selv.

På veien hjem skumper hun helt tilfeldig borti sin neste sak. En kvinne er blitt brutalt overfalt og drept, i en liten bygd, ikke langt fra Ellens barndomshjem. Ellen er egentlig sykemeldt, men det er ett eller annet ved denne saken som får henne til å ville finne ut mer.

Da hun tar kontakt med politiet får hun inntrykk av at de helst vil dysse saken ned. De skjønner ikke hvorfor hun vil skrive om dette – det er jo så mange som blir drept hele tiden. Det blir ganske tydelig for Ellen at politiet ikke kommer til å gjøre det de kan for å løse saken.

Boka "Liv" ved vannet

Det skal vise seg at den lille bygda har mye de prøver å skjule. Det siste de trenger er en drapssak som vil rette søkelyset mot dem.

I boka følger vi tre ulike perspektiver. Det er hovedpersonen, Ellen, men også de to kvinnene Alexandra og Hanna. Uten at man helt skjønner hvordan det hele henger sammen, er det mye rart som foregår rundt de to kvinnene.

Samtidig følger vi Ellens indre kamp for å takle minnene om tvillingsøsterens død. Hun druknet da de begge bare var små jenter, men Ellen har alltid følt at det hele var hennes feil. Saken om Lycke fikk alle minnene til å strømme tilbake.

Boka "Liv" åpen

Selv om dette er lett krim så synes jeg ikke det gjør boka forutsigbar. Den inneholder alt det man kan ønske seg av en typisk krimbok: spørsmål, uventede vendinger, ekle scener og følelser langt utover bokas permer. Det var et tidspunkt der jeg slo boka sammen og utbrøt «han der Didrik, f* for en drittsekk!» og fikk jeg et rungende «JA – for en dust!» tilbake. Med andre ord, historien engasjerer.

Mitt bittelille minus er at jeg synes det var en litt brå slutt. Jeg liker at man får svar på alt, men det får man ikke i Liv. Noen tråder vil de vel at man skal vente på til neste bok. Så da får jeg bare smøre meg med tålmodighet, jeg kommer garantert til å lese den neste boken også.

elisemundal signatur

Share: