En spire av håp vist sammen med en kaffekop og et lys
Dere har sikkert skjønt allerede at jeg har en viss forkjærlighet for bøker med handling fra andre verdenskrig. Jeg synes det er så ufattelig, men samtidig fengslende. Så mange mennesker som måtte ofret livet for det de trodde på for at vi andre skulle få vokse opp i en annen verden.

En spire av håp handler om en helt annen side av krigen enn den vi vanligvis hører om. En side jeg verken har hørt eller lest noe særlig om tidligere. Boka har nemlig handling fra en arbeidsleir i Sibir. Fra den andre siden av striden, der de så på Hitler som en potensiell redningsmann.

Vi møter femten år gamle Lina, en kunstnerisk liten jente fra Litauen. Familien lever et tilsynelatende vanlig liv, inntil en dag da sovjetiske offiserer bryter seg inn i den lykkelige tilværelsen. Noen har angitt dem som potensielle fiender. Lina, moren og broren blir satt på et tog til Sibir. Faren blir også tatt, men han vet de ikke hvor blir av.

En spire av håp oppslått med en kaffekop og et lys ved siden av

Den lille familien blir satt til ulike oppgaver i leiren. Lina er en kunstnerspire og bruker dette til sin fordel. Hun får tak i litt ekstra mat gjennom å tegne portretter av offiserene. Denne lille ekstrajobben gjør at hun kan holde familien i live enda litt lenger.

Lina tegner også for seg selv – tegninger med skjulte budskap. Disse prøver hun fortvilt å få ut i verden, i håp om at noen skal forstå hva som foregår. Mange av disse sender hun i håp om at de skal nå faren, slik at han skal kunne komme å redde dem.

Vi hører så mye om de som ble tatt i Tyskland og Polen, men nesten aldri noe om disse som måtte arbeide i leirene i Sovjetunionen. Etter å ha googlet meg frem til mye mer kunnskap om dette, skjærer det meg i hjertet å finne ut at flere av disse fangene ikke ble sluppet fri før på åttitallet. Jeg levde på åttitallet! Man tror liksom at dette skjedde så langt tilbake i tid og at det er så fjernt fra den verden vi lever i. Plutselig innser man at det ikke er fjernt i det hele tatt. Ting man aldri trodde kunne skje, skjer hele tiden.

Helt uskyldige mennesker som blir tatt ufrivillig og må bruke flere år av livet i fangenskap. Jobbe, slite og dø for noe de ikke tror på. Det er så umenneskelig! Virkelig en mørk del av vår historie.

En spire av håp var en tankevekker for meg og jeg håper den blir det for deg også.

elisemundal signatur

PS
Bildene viser BC-utgaven som kom ut i 2014. Denne er det ikke mulig å få tak i lenger. Derimot finnes det andre utgaver av boka, med ulike omslag – både innbundet, pocket og lyd.
Share: