bøkene du bør lese i sommer oppstilt
Like sikkert som at sommerferien nærmer seg, tikker meldingene inn på telefonen. «Elise, hvilke bøker skal jeg ta med på ferie?» og «hva skal du lese i sommer?». Det synes jeg selvfølgelig bare er kjempehyggelig. Gode bokopplevelser er noe av det beste som finnes og en følelse jeg unner alle.

Siden jeg allerede har skrevet om de aller fleste av de bøkene jeg anbefaler som jeg har lest i det siste, har jeg her laget en liste over noen av mine absolutte favoritter av de jeg har lest de siste årene. Noen av de jeg aldri glemmer.

Om sommeren har man ofte enda bedre tid til å fordype seg i de virkelig gode historiene. Men, desto mer skuffende hvis man tar med seg feil bok som ikke fenger i det hele tatt. Det kan vi ikke ha noe av, kan vi vel?

Mine 5 beste tips til bøker du bør lese i sommer

bilde av boka Hele livet på en dag

1. Hele livet på en dag av Alyson Richman. Dette er en utrolig vakker historie om krig og kjærlighet som aldri dør. Vi møter Lenka og Josef i førkrigens Praha, forelsket og lykkelige. De rekker akkurat å gifte seg før nazistenes invasjon skiller dem fra hverandre og de mister hverandre for godt. I et helt annet liv, i år 2000, er vi med Josef på et selskap i New York. Der møter han en kvinne han mener å ha sett før. Han spør om å få se armen hennes og hun viser frem fangenummeret fra Auschwitz.

Lenka, det er meg. Josef. Ektemannen din.

Der møttes de altså igjen, i en annen verden, i en annen tid – i et annet liv. Deretter rulles historiene deres opp. Vi hopper tilbake til Praha og vi får høre begges historier og alle lidelsene de begge har vært gjennom opp til den usannsynlige gjenforeningen på et selskap i New York seks tiår senere. Dette er en av mine absolutte favoritter.

 

leseeksemplar av boka God natt, June

2. God natt, June av Sarah Jio. Midt i alle historiene om sykdom, krig og elendighet kan det være deilig med noe litt lettere også. God natt, June er en bok som bare er skikkelig fin. Den handler om en finanskvinne i New York som plutselig arver grandtantens barnebokhandel i Seattle. Hun bestemmer seg for å reise til Seattle for å få oversikt over grandtantens ting og hvordan det står til med butikken, før hun selger den. Blant alle papirene finner hun flere brev som drar henne inn i en historie om grandtantens hemmelige liv. Dermed får hun et nytt syn på grandtanten, på bokhandelen og på seg selv.

 

boka Øya

3. Øya av Victoria Hislop. Det er mange år siden jeg leste denne, men den henger igjen i meg fortsatt. Alexis reiser til Kreta for å finne ut mer om morens hemmelige fortid. Der graver hun frem en historie om et liv i frykt. Først for sårene, så skammen og for å bli oppdaget. Det var en tid der spedalskhet var svært utbredt og det fantes ingen kur. De som fikk sykdommen måtte ta farvel med det livet de kjente til og reise til Spinalónga, en koloni for spedalske. Boka er bygget på ekte hendelser rundt det som skjedde på den lille øya utenfor Kreta og på det samfunnet de spedalske greide å bygge opp sammen.

 

boka Historiefortelleren

4. Historiefortelleren av Jodi Picoult. Josef Weber er nå 95, men forteller historien om da han var ung og nazist. Vi får se konsentrasjonsleiren gjennom hans øyne og får et sjeldent innblikk i nazistenes tanker og følelser. Hvordan de ble hjernevasket til å utføre de grusomme handlingene de gjorde. Nå vil Josef gjøre opp for seg og spør 23 år gamle Sage, en han ble kjent med på den lokale kaféen, om hjelp til å dø. Det skal vise seg at de to har mer til felles enn som så. Sages bestemor var nemlig en av de overlevende og der flettes de to historiene sammen.

 

boka Det finnes ingen de andre - det er bare oss

5. Det finnes ingen de andre – det er bare oss av Lindis Hurum. Denne leste jeg i fjor sommer og jeg ble helt slått ut over hvor bra den var. Boka handler om Leger Uten Grensers arbeid for flykningene i Middelhavet, ebolaepidemien, etter jordskjelvet på Haiti og med de glemte krisene rundt om i verden. Dette er en dokumentarbok som virkelig gjorde inntrykk. Den gjør at man forstår verden og spesielt flyktningkrisen enda bedre, gjennom et litt annet bilde enn det vi hører om i media. Dette ble sommerens desidert beste bok for meg i fjor.

Blant flere hundre bøker jeg har lest de siste årene så er disse noen av de som har gjort aller mest inntrykk på meg. Jeg er faktisk skikkelig misunnelig på deg som kan lese alle disse nå for første gang.

Men dere, ikke glem årets så langt beste bok da! Har fortsatt ikke helt greid å komme meg videre fra Syrinpikene av Martha Hall Kelly.

Hvis ikke det var nok så bla deg gjerne bakover i boktipsarkivet for flere av mine favoritter.

Har du noen bøker du aldri glemmer?

elisemundal signatur

Share: