Boken Nitten minutter av Jodi Picoult på bord med blomster - by elisemundal.com
Hva får noen til å ta fire skytevåpen og en bombe med seg på skolen og fyre løs på de rundt seg? Det får man svaret på i denne boken – Nitten minutter av Jodi Picoult.

Nitten minutter er en roman som tar for seg en skolemassakre på Sterling High School i New Hampshire, USA. Vi får fortalt historien fra ulike perspektiver, som alle har sin plass i det store bildet. Vi følger moren, barndomsvenninnen, dommeren, mobberen, og terroristen selv – Peter. Historien hopper i tid og vi veksler mellom tiden før, under og etter massakren. Vi blir også med på rettsaken, hvor forsvarsadvokaten går for full frifinnelse.

Peter har blitt mobbet hele livet. Helt fra han satt på skolebussen på vei til første skoledag. Nå går han på High School og ting blir bare verre og verre. Vi blir tatt med inn i hverdagen og tankene hans. De aller fleste vil nok kunne kjenne seg igjen i en del av følelsene som Peter sitter med. Når man er ung vil man bare passe inn, men det er alltid noen som er kulere eller som vil gjøre livet vanskelig. Men hvordan går man fra disse følelsene til å faktisk drepe de rundt seg?

Boken Nitten minutter av Jodi Picoult på bord med plante - by elisemundal.com

Men så blir man også kjent med de andre. Hvordan har den flotte, samfunnsengasjerte moren fostret en sånn sønn? Hvor gikk det galt? Hva fikk barndomsvenninnen til å trekke seg unna og slå seg sammen med mobberne?

Det er en utrolig fengslende reise, hvor man får innblikk i det komplekse bildet som fører til en slik handling. Så mange bittesmå episoder som i seg selv virker harmløse, men som viser seg å bli fatale.

Boken er skrevet slik at man får sympati med Peter. Jeg tok meg selv nesten i å håpe at han skulle bli frikjent. At han skulle få en slags rettferdighet etter alt det han hadde vært igjennom. Men så måtte jeg stoppe og tenke over at han faktisk drepte ti mennesker. Ingen fortjener å bli frikjent for det.

Ser dere den tankerekken der? Det vitner om en godt skrevet bok. Det at man blir så engasjert i en fiktiv historie at man begynner å krangle med seg selv om hva som burde skje. Jeg var litt skeptisk til å lese Nitten minutter på forhånd, alle hadde beskrevet den som annerledes. Jeg er utrolig glad for at jeg gikk for annerledes. Den boken her er bra!

elisemundal signatur

Share: